In de meeste gemeentes kunt u plastic afval apart inleveren. De gemeente zorgt ervoor dat u het zelf in een container in de buurt weg kan brengen, of ze halen het bij u thuis op. Dit doen ze omdat er van het verzamelde plastic veel nieuwe dingen kunnen worden gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een shampoofles, emmer of broodtrommel. In het geval dat u het niet zou doen, zou het in de meeste gemeentes in de verbrandingsoven van de afvalcentrale eindigen, tenzij uw gemeente aan na-scheiding doet. In dat geval zal uw plastic alsnog uit het restafval gesorteerd worden om gerecycled te kunnen worden. De grote vraag waar we in deze blog antwoord op geven is waarom u plastic moet scheiden en of plastic scheiden wel zinvol is. Ook geven we antwoord op de vraag: plastic scheiden, wat wel en wat niet?
Waarom plastic scheiden?
Het is goed om afval te scheiden omdat er hiermee minder aardolie gewonnen hoeft te worden voor nieuw plastic. Als we oud plastic recyclen en er nieuw plastic van maken kost dit minder energie en dat is beter voor het klimaat. Dit terwijl de kwaliteit van de gerecyclede producten net zo goed is als het bestaat uit gerecycled plastic. Ook is het goed voor uw portemonnee. Uw gemeente hoeft namelijk minder geld uit te geven aan het verwerken en scheiden van afval. Hierdoor kan de belasting omlaag die u betaalt voor het ophalen, afvoeren en verwerken van uw afval.
Is plastic scheiden zinvol?
Zoals u in de vorige alinea heeft kunnen lezen is het scheiden van plastic niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Desondanks denken veel mensen dat het niet veel uit zal maken of hun gezin afval zal scheiden of niet. Dit omdat ze denken dat ze maar weinig afval produceren in vergelijking tot grote bedrijven. Dit is een fabeltje dat we bij deze willen ontkrachten. Afval scheiden is namelijk wel degelijk zinvol. Zo wordt er in de drie sectoren bouw, industrie en landbouw meer afval gescheiden dan bij alle huishoudens samen. Er is dus nog veel winst te behalen bij het scheiden van afval bij de mensen thuis. Zelfs de ANWB heeft hier ooit campagne voor gevoerd. Klik hier voor de campagne van de ANWB tegen zwerfvuil
Plastic scheiden wat wel, wat niet?
Nu u weet dat plastic afval scheiden wel degelijk zin heeft, wilt u natuurlijk weten wat wel en wat u niet hoeft te scheiden. In veel gemeentes kunt u plastic afval zakken krijgen waar u het afval in kunt scheiden. Op deze zakken staat vaak precies wat er in mag en wat niet. Als u het plastic op een andere manier wil scheiden, bijvoorbeeld met een andere bak of zak, hebben we een makkelijk overzicht voor u gemaakt waarin u snel kunt zien wat wel en wat niet gescheiden hoeft te worden van de rest. Ook hebben we nog een aantal tips voor u:
Wat wel?
Plastic afval dat u kunt scheiden zijn bijvoorbeeld: yoghurtbekers, plastic fruitbakjes en plastic verpakkingen waarin groente, brood of wc-papier in gezeten heeft. Ook andere plastic verpakkingen en drinkpakken vallen onder deze groep. Denk er wel aan dat u de verpakkingen zo leeg mogelijk maakt voordat u ze weggooit. Hiermee zal het verwerkingsproces sneller en makkelijker verlopen en ook nog eens minder energie kosten. Wat veel mensen niet weten is dat ze metalen verpakkingen zoals blikjes of chips zakken ook bij het plastic afval mogen scheiden.
Wanneer u te maken krijgt met grotere projecten of waar u te maken krijgt met veel restafval kunt u het beste gebruik maken van een afvalcontainer. Dit kunt u eenvoudig bij Afvalcontainers Leiden doen. Wij zorgen ervoor dat de gewenste container kosteloos bij u geleverd en ook weer opgehaald wordt.