Wat moet u weten over muren slopen?

november 4, 2022

Er zijn veel redenen waarom u een muur zou willen slopen. Toch is het is niet verstandig om zomaar een muur te gaan slopen, zonder hier van tevoren even goed over na te denken. Het slopen van een muur kan namelijk niet zomaar. Zo zou het kunnen gaan om een dragende muur. Een dragende muur is een muur die belangrijk is voor de constructie van een gebouw doordat hij een bepaalde hoeveelheid gewicht draagt. Het is dus belangrijk om even te controleren of het gaat om een dragende muur, voordat u zomaar een muur kan slopen. In deze blog leest u alles over muren slopen, de afwerking bij muren slopen en muren slopen kosten.

Een muur afbreken of muren slopen

Wanneer u een muur wil afbreken moet u dus eerst weten of de desbetreffende muur dragend is of niet. Er zijn een aantal punten waaraan u dit kunt herkennen. Het makkelijkste is om te kijken op de bouwtekening van uw huis. Hierin ziet u een makkelijk overzicht van wat draagmuren zijn en wat niet. Ook zijn er een aantal andere trucjes om te kijken of een muur dragend is of niet. Zo zijn muren dikker dan 20 centimeter bijvoorbeeld altijd dragend. Deze muren zijn namelijk massief en als u klopt op de muur zult u een duidelijk verschil horen tussen een draagmuur en een tussenmuur die niet dragend is. Hiernaast kunt u letten op balken in de vloeren en in het plafond. Balken rusten in de meeste gevallen op een draagmuur. Niet alleen aan balken kunt u zien of het een draagmuur is, maar ook het doorlopen van de muur naar boven betekent in de meeste gevallen dat het om een draagmuur gaat. Muren boven elkaar zorgen namelijk voor stevigheid en zijn daarom vaak draagmuren. Als laatst kunt u nog kijken naar de stortrichting van de betonnen vloer. Naden lopen namelijk richting draagmuren.

Alhoewel het nogal wat werk kost, is het het meest verstandig om een kijkje te nemen in de bouwtekeningen van het desbetreffende gebouw. Hierdoor weet u namelijk altijd zeker of het om een dragende muur gaat of niet. Ons advies is dan ook om dit altijd te doen voordat u een muur eruit gaat slopen. Ook is het handig om even te kijken wat er speelt in uw buurt voordat u een muur gaat slopen. Klik hier voor meer informatie over wat er speelt in uw buurt.

Muren slopen kosten

De kosten voor het slopen van muren zijn nogal verschillend. Zo is het natuurlijk erg belangrijk of het gaat om een draagmuur of niet. Als het gaat om een niet-dragende muur zou u veel werk zelf kunnen doen. In dit geval zal u een binnenmuur al kunnen slopen vanaf 300 euro. Als u zelf niet zo handig bent en iemand moet inhuren om een niet dragende muur te slopen, zal u eerder moeten denken aan zo’n 1000 euro. De kosten voor slopen van een dragende muur zullen hoger zijn. Zo zal het, voor een huis met één verdieping, variëren tussen de 300 euro en 1.200 euro. Bij huizen met meerdere verdiepingen moet u rekening houden met extra kosten van zo’n 3.200 euro tot 10.000 euro. Waaruit bestaan die extra kosten dan? Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit of andere leidingen die verwerkt zitten in de muur die u wilt slopen. Deze zullen in dit geval op een andere plek verwerkt moeten worden.

 

Wanneer u van plan bent om een muur te slopen, kunt u het beste kiezen om een afvalcontainer te huren. Ook het huren van een container is een kostenpost die u niet moet vergeten. Het is tenslotte niet handig om iedere keer naar de stort te moeten rijden met het puinafval dat ontstaat bij het afbreken van een muur. Hiervoor is het dus handig om een container te huren. Daarom raden we dan ook aan om een puinafval container te huren. Klik hier als u meer informatie wil over het huren van een puinafval container.